Talon ulkomaalaus
Omakotitalon maalaus Espoo
Ulkomaalin tärkein tehtävä on suojata maalin alla olevaa puupintaa. Talon ulkoverhousta rasittaa auringon tuottama UV-säteily, ilmankosteus sekä mikrobikasvustot. Maalipinta toimii ikään kuin suojamuurina puun ja ulkoilman välissä. Ulkomaalaus on hyvä suorittaa riittävän ajoissa, jotta vältytään puuverhouksen vaurioilta.
Mitä tulee ottaa huomioon ennen talon ulkomaalausta
Kuinka valita oikea ulkomaali?
Ennen ulkomaalauksen aloitusta on tärkeää selvittää alkuperäinen maalityyppi. Väärän maalin valinta voi johtaa uuden maalipinnan irtoamiseen.
Vanhan vesiohenteisen maalin päälle käy vain vesiohentein maali
Vanhan öljymaalin päälle käy niin uusi vesiohenteinen maali kuin öljymaali
Vanhoja öljymaalattuja puupintoja huoltomaalataan nykyään useimmiten vesiohenteisella maalilla
Punamultamaalin päälle sopii vain punamultamaalit.
Jos vanhasta maalista ei ole varmuutta, voidaan maalipinnasta ottaa näytepala maalia ja selvittää maalin laatu laboratoriossa.
Talon värin tai sävyn vaihtaminen
Kuultokäsitellyissä pinnoissa sävyä voidaan vaihtaa vaaleasta tummempaan. Mutta jos talosi on maalattu esimerkiksi ruskealla niin sävyn vaihto harmaaseen ei välttämättä onnistu. Jos ruskea sävy on vielä tuoreen näköinen niin puu ei välttämättä ime uutta kuultomaalia riittävästi ja vanha sävy voi näkyä läpi. Haalistunut pinta imee kuultomaalia paremmin ja sävyn vaihtaminen voi onnistua paremmin. Uutta väriä kannattaa ensin testata huomaamattomaan paikkaan.
Peittävissä ulkomaaleissa sävyn vaihto onnistuu helposti. Usein kertamaalaus riittää, jos sävyn muutos ei ole suuri. Tumman sävyn vaihto vaaleaan vaatii usein kaksi maalauskertaa.
Ennen uuden värin valitsemista on hyvä tarkastaa asuinalueesi kaavamääräykset ja varmistaa onko talon ulkoväriä säädelty kaavassa.
Telineiden ja nostimen käyttö
Työturvallisuus on tärkeä huomioida talon ulkomaalausprojektissa ja käyttää apuna sopivia telineitä tai nostinta.
Telineiltä tai nostimelta työskentely on usein myös nopein ja turvallisin tapa suorittaa talon ulkomaalaus. Telineiden pystytyksessä tulee aina noudattaa valmistajan ohjeita.
Raivaa puskat ja pensaat pois telineiden tieltä. Asenna telineet aina suoraan tukevalle alustalle ja käytä kaatumistukia.
Aina telineitä ei saa pystytettyä haluttuun paikkaan ja joskus onkin turvallisempaa maalata käyttäen nostinta. Suunnittele nostimen käyttö niin, että tarvitset sitä mahdollisimman lyhyen aikaa ja säästät nostimen vuokrakustannuksissa. Katso nostimelle sopiva paikka ja valitse oikean kokoinen nostin.
On hyvä huomioida, että nostimen käyttöä ei yleisesti suositella henkilölle, jolla ei ole kokemusta kyseisestä nostimesta. Vakuutus ei välttämättä korvaa sattuneita vahinkoja, jos nostimen käyttöön ei ole ollut riittävää pätevyyttä.
Mikä on oikea sää ulkomaalaukselle?
Todennäköisimmin parhaat ulkomaalauskelit on keväällä kun sää on ulkomaalaukseen sopivan lämmin ja kosteusprosentti riittävän alhainen.
Ihanteellinen maalauslämpötila on + 15–20 °C ja suhteellinen kosteus noin 50 %.
Maalata voi myös kesällä ja syksyllä, kunhan ottaa seuraavat asiat huomioon:
Älä maalaa suorassa vesisateessa.
Vältä maalausta suorassa auringonpaisteessa.
Lämpötilan tulee olla vähintään +5°C.
Ilmankosteus tulee olla alle 80 % sekä maalatessa, että maalin kuivumisen aikana.
Vältä yleisimmät virheet talon ulkomaalauksessa
Älä laiminlyö ulkoverhouksen homepesua
Eikö olisi ikävää huomata jos edellisen kesän kovalla työllä tehty ulkomaalaus on mennyt pieleen ja homepilkkuja alkaa ilmestyä maalipintaan jo seuraavana kesänä.
Ennen maalausta tulee suorittaa homepesu. Näkyvän homeen lisäksi hometta voi olla myös puun syissä, jota ei silmällä välttämättä erota. Jos hometta ei tapeta niin se voi tulla maalipinnan läpi jo muutamassa vuodessa. Mikäli hometta alkaa ilmestyä hiljattain maalatulle pinnalle, on järkevin vaihtoehto poistaa kokonaan edellinen maalikerros, tehdä perusteellinen homepesu ja maalata uudelleen.
6 vinkkiä onnistuneeseen homepesuun
Älä pese koko seinää kerralla.
Aloita ylhäältä ja rajaa pestävä alue esim. ikkunan kohtaan
Kastele pestävä alue puutarhaletkulla ja levitä sen jälkeen homeenpoistoaine.
Harjaa seinä huolellisesti, myös pontit ja saumat.
Anna aineen vaikuttaa ohjeiden mukainen aika ja huuhtele lopuksi juoksevalla vedellä.
HUOM! Veden käytön kanssa tulee olla varovainen. Vettä ei ruiskuteta räystäslautojen välistä yläpohjaan tai ilmastointiräppänöihin. Painepesurin käytön suosittelemme unohtamaan kokonaan.
Tee pohjatyöt huolellisesti
Ulkomaalauksen pohjatyöt ovat työvaihe, jossa oikominen näkyy lopputuloksessa. Irtoileva ja hilseilevä maali tulee aina poistaa kokonaan. Hyvin pohjassaan kiinni olevaa vanhaa maalia ei kannata poistaa. Se toimii pohjamaalina uudelle maalille.
Tehokkain väline irtoavan maalin poistoon on maalikaavin. Oikein käytettynä sen on erittäin tehokas ja hellävarainen puulle. Tarvittaessa käytetään myös hiomapaperia, jolla hiotaan epätasaisuudet pois. Sileällä pinnalla epätasaisuudet näkyvät selkeämmin ja uusi maalipinta korostaa niitä. Silmille näkyvimmät paikat kannattaa hioa tasaiseksi. Paljaalle puupinnalle jäävät kohdat tulee pohjamaalata.
Suojaa tarkasti
Suojauksia ennen talon maalausta Sipoossa.
Säästät aikaa loppusiivouksessa huolellisella suojauksella. Liian usein näkee sotkettuja terasseja, pihakiviä ja ikkuna- ja reunapeltejä. Ne saavat muutoin kauniin lopputuloksen näyttämään hätäisesti tehdyltä.
5 ammattilaisen vinkkiä suojaukseen
Suojaukseen kannattaa käyttää suojapaperia tai kevytpeitettä
Ikkunapelteihin kannattaa teipata suojapaperit
Unohda maalarinteippi, käytä oranssia suojausteippiä
Pidä kostea liina taskussasi niin voit heti tuoreeltaan pyyhkiä sotkut pois. Liuotinohenteisen maalitahran poistoon tarvitset tärpättiä.
Teippaa pistorasiat, katkaisimet ja valaisimet
Huoliteltu viimeistely kruunaa lopputuloksen
Kiinnitä näihin asioihin huomiota rajauksissa
Käytä laadukkaita pensseleitä. Ne helpottavat työtä paljon.
Käytä lastaa tai teippiä rajauksessa
Älä maalaa rajauksia liian märällä pensselillä
Poista teippi heti rajauksen jälkeen
Suojapaperi on paras apu ikkunoiden maalauksen rajauksiin